Kultur i Nessebar

Arkeologiskia museet i Nessebar består av en foaje och fyra stora salar med samlingar. I den första hallen visas föremål från tiden då thrakerna bodde i Nessebar. Ett stort antal ankare av sten från tolvhundratalet f.Kr och framåt visar hur viktig sjöfarten var för stadens ekonomi. Det finns också mycket keramikföremål från den här tiden. Keramiken som är gråsvart och prydd med reliefer ger en inblick i vardagslivet för thrakerna.

En viktig inskription, ett påbud för att hedra den thrakiska ledaren Sadala, har daterats till tredje århundradet före Kristus. Det här monumentet förser oss med mycket information om relationen mellan thrakerna och grekerna på den här tiden.

I hall två börjar den grekiska närvaron göra sig påmind. De många minnestavlorna som hittats i Zeustemplet visar reliefer på stadens styre när de hedrar stadens grundare Melsa eller hjälten Sozipolis. Levande scener på livet i det forntida Nessebar skildras på gravstenar, men också många scener från den grekiska mytologin.

Det religösa livet i Messambria var rikt och varierat. Man har hittat lämningar av en kolossal staty av guden Apollo och en torso i gott skick som föreställer hjälte Herakles. Det är i Nessebor som den största kollektionen av ornament till grekiska hus visas. Bland gravgåvorna i som hittats i Nessebars gravkamrar kan man se utsökta guldsmycken såsom örhängen, halsband, armband och ringar. Allt tillverkat av forntida hantverkare i Nessebar.

Mesambria präglade sina egna mynt så tidigt som 500 f.Kr. Man har hittat både guld-, silver- och bronsmynt.

I den tredje hallen visas fynd från tiden under roms, bysantiskt och bulgariskt styre. Nessebars invånare fortsatte med handel, prägla mynt och utveckla de lokala hantverken under Roms styre. Keramiken började lackas med rött

Efter att Rom delats år 395 e.kr. Kom Nessebar under östromerskt inflytande. Staden växte i betydelse som ett ekonomiskt och kulturellt centrum i i nära kontakt med Bysans huvudstad, Konstantinopel. Marmorfundamenten, pelare och delar av altare från den här tiden har blivit funna e tillverkades inte i Nessebar utan importerades från ön Prokonissos.

Samlingen av amforor och vita glaserade kärl visar på det rika handelsutbytet mellan Nessebur och Konstantinopel under nionde till tolfte århundradet. Nessebur blomstrade under de bulgariska kungarna Ivan Assen II, Todor Svetoslav och speciellt under Ivan Alexander. Konst och hantverk utvecklades. Skulptörer, ikonmålare och keramiker levde och verkade i staden och i dess omgivningar.

I fjärde hallen visas ikoner från trettonhundratalet fram till våra dagar. Dessa ikoner har tidigare smyckat Nessebars kyrkor. Även annat såsom kyrkomöbler, biskopstroner och ikoner med silverreliefter.

Etnografiiska museet är väl värd ett besök inte minst för att titta på den unika arkitekturen. Den är ett vackert exempel på bulgarisk arkitektur från mitten av 1800-talet. Byggnaden har två våningar, en bottenvåning och en övervåning. Bottenvåningen är i murad sten. Övre våningen har utsirat trätak och höga fönster mot havet. De nordliga rummen har öppna spisar.

En fast utställning heter ”Folkdräkter och andra textilier från Burgas”. Den här regionen är en av de intressantaste och visar upp en stor variation i folkkdräkterna.

Syftet med utställningen är att visa upp hantverksskickligheten hos de bulgariska kvinnorna. Med spinnrock, vävstol och nål skapar kvinnorna skjortor, kjolar, bälten och förkläden.

Folkdräkterna från Makedonien och Mindre Asien visas separat. Den dominerande vita färgen gör att dräkterna känns klar och ljusa. De här kläderna har alltid assecoarer såsom halsband, ringar och armband.

Vi rekommenderar
När du tröttnat på Bulgarien och allt vad detta land har att erbjuda så vill vi rekommendera ett besök,Riga i Lettland och den härliga och livliga staden Helsingfors i Finland.