Sevärdheter i Nessebar

Turisterna kommer till Nessebar för att se de gamla kyrkorna, vandra uppför kullerstensgatorna och beundra de gamla kyrkoruinerna. Men det man minns främst från Nessebar är de säregna husen med stenmurad nedervåning och en övervåning av trä som skjuter ut en bit från undervåningen. Det byggnadsättet har många fördelar. Nedervåningen håller sig sval på sommaren och är lätt att värma upp på vintern. Dessutom fick Nessebarborna mer bostadsyta på det sättet, utan att gatorna blev för smala. De byggdes i mitten av artonhundratalet och det finns ca hundra väl bevarade hus i gamla Nessebar kvar från den tiden.

Försvarsmuren runt Nessebar har byggts upp och rivits ner i flera omgångar. Redan de gamla thrakerna byggde den första muren, då i sten och lera. Den mur som kan ses i dag är två meter hög.Grekerna tog vid och byggde en mur med stora stenar som som var släta utåt. Den inre delen stöttades upp med mindre stenar och jord. Tre meter är bevarade från den tiden. De bysantiska regenterna byggde på muren i sin karakteristiska stil och byggde även vindbryggor och torn. När Khan Kroum erövrade staden 812 raserade stora delar av försvarsverket och byggde sedan upp det igen, nu med tegel. Efter att staden erövrats av Ottomanska riket förlorade försvarsmuren sin strategiska betydelse och lämnades åt sitt öde.

Basilikan i Nessebar är byggd på den norra delen av halvön. Den är 28 meter lång och 18 meter bred. Den började grävas ut redan 1920, nu har basilikan delvis återställts.

St Stefankyrkan är ett viktigt monument över medeltida bulgarisk arkitektur. Den byggdes på tolvhundratalet Den är 12 meter lång och 9,5 meter bred, men det är målningarna på insidan som är den stora behållningen. Det finns 258 vägmålningar och mer än tusen små skulpturer. Alla kompositioner visar delar av den heliga modens liv.

Pantokratorkyrkan får man inte missa. De perfekta proportionerna och den utsökta utsmyckningen på fasaden gör gör turisterna hänryckta. Åtminstone om de är det minsta intresserade i arkitektur. Kyrkan har två ingångar i söder och i väster. På östra sidan finns tre små valv på fasaden. Den rikt dekorerade kupolen har åtta valvfönster. Kyrkan, som är så välbevarad ger oss en möjlighet att föreställa oss hur det såg ut under Nessebars storhetstid.

St Spasskyrka kan se liten och oansenlig ut men väggarna är nästan helt täckta med fresker. De visar alla scener ur evangeliet. Den bysantiska prinsessan Mataissa Cantacuzina är begravd här i ett gravvalv. Över den södra entrén finns en skylt som berättar att kyrkan byggdes under biskop Kiprian.

Termerna eller badhusen härstammar från bysantiska tiden. De ligger på den västra delarna av halvön nordost om Johannes Döparens kyrka. De är byggda på femhundratalet. Ungefär två tredjedelar av området är utgrävt: ingången, centralhallen och de lokalerna med uppvärmda pooler. Fyra massiva pelare bar upp en kupol över den centrala hallen. Den bysantiske kejsaren Konstantin kurerade sin gikt här på 680-talet enligt skriftliga uppgifter.Termerna förstördes år 812 när Khan Kroum erövrade staden, de har sedan använts som jordbruks lokaler.

Vi rekommenderar
När du tröttnat på Bulgarien och allt vad detta land har att erbjuda så vill vi rekommendera ett besök,Riga i Lettland och den härliga och livliga staden Helsingfors i Finland.