Shopping i Nessebar

Den gamla staden Nessebar erbjuder en mängd små affärer och marknadsstånd med traditionella bulgariska kläder, souvenirer, silversmycken och antikviteter.

Runt om i kvarteren sitter små gummor och säljer utsökta, små handvirkade dukar. Ta gärna en titt på dem men förbered dig på att gummorna är slipade försäljare. Pruta gärna, du förstör nöjet för dem annars.

I Nessebar kan man hitta solglasögon från Gucci, tröjor från Lacoste och skor, kläder och handväskor från kända märken till fantastiskt låga priser. De är tyvärr piratkopior. Är du inte alltför kräsen kan du köpa en ny garderob med piratkläder till ett lågt pris, särskilt om du är skicklig på att pruta. Kvalitén är det inget fel på, ibland är den till och med bättre än märkeskläderna.

Hittar du en affär med billiga CD och DVD så är de förmodligen också piratkopierade. Be att få lyssna på CD:n eller provtitta på DVD:n innan du köper den. Kolla också så att DVD:n har text eller är dubbad på på ditt språk, ta annars en snabbkurs i bulgariska.

Sedan finns det en hel del affärer i Nessebar som säljer guld, silver och antikviteter. Silversmycken säljs förresten överallt till låga priser. Det finns även många butiker som säljer glas och prydnadsföremål av kristall av god kvalitet till låga priser. Ikoner, dvs helgonbilder och andra religiösa motiv målade på trä är också en populär souvenir De flesta ikoner på marknaden är nymålade och ska helst ha ett certifikat. Det är ett dokument eller klistermärke på ikonen som ska vara stämplat och ha konstnärens signatur.

Ungefär 80% av all världens rosenolja tillverkas i Bulgarien. Närmare bestämt i ”Rosornas dal” nära Kazanlak i Bulgarien. Därför är rosenolja en populär souvenir att ta med hem, men se upp för förfalskningar. Många flaskor innehåller rosenvatten vilket är betydligt billigare och sämre. Ett gram rosenolja är lika dyrt som ett gram guld. Får du en chans så prova gärna rosenmarmeladen, den är vacker att se på och smakar orientaliskt, mystiskt och friskt. Även rosenlikören är väl värd att köpa hem.

Vin är också en rolig sak att ta med hem. Bulgarien har en vinhistoria som går tillbaka ända till 1400 f kr. Både greker och romare odlade vin här. Numera finns fem vindistrikt i Bulgarien som producerar vin av olika kvalitet och karaktär. I norra delarna görs framförallt vita viner såsom Tcherga, Leva och Misket Karlovo och i de södra delarna produceras de röda vinerna som Melnik, Pinot Noir och Telish. Pröva även det mousserande rödvinet Iskra.

Loukanka är en platt salamikorv som är bulgarenas nationalkorv. Köp gärna hem en eller två. Korven kom till Bulgarien med de romerska armeerna för cirka tvåtusen år sedan. Förmodligen plattade de romerska legionärerna till korven för att den skulle ta mindre plats i packningen. Romarna drog sig tillbaka men loukankan stannade kvar.

Vi rekommenderar
När du tröttnat på Bulgarien och allt vad detta land har att erbjuda så vill vi rekommendera ett besök,Riga i Lettland och den härliga och livliga staden Helsingfors i Finland.