Sol och bad i Nessebar

Nessebar är inte känt för sol och bad men det finns ändå möjligheter till avkopplande strandliv även här. Klimatet är kontinentalt med medelhavsinfluenser. På sommaren är medeltemperaturen i vattnet mellan 20°C och 26°C och i luften mellan 28°C och 30°C. Den ständiga sjöbrisen ger härlig svalka mitt i sommarhettan. Närheten till havet ger också en hög luftfuktighet. Mellan maj och oktober har området runt 1200 soltimmar och det totala antalet soliga dagar är 240-260 på ett år.

Gamla Nessebar har två stränder. Till skillnad mot det närbelägna Sunny Beach är stränderna lugna och med gott om plats för solstolar och kanske en picknick korg. De som uppskattar naturen tycker det är skönt att slippa högljudd musik och vattenscotrar.

Den ena stranden ligger på öns nordöstra spets och den andra nedanför St Johns Aliturgetos kyrkan. De är ungefär likvärdiga men man ska vara medveten om att ingen av dem har något extra att erbjuda, förutom sanden och det varma vattnet.

Missa inte chansen att snorkla i havet utanför Nessebar. Har man tur stöter man på en flasknosdelfin eller en lekfull säl men de minskar i antal. Flasknosdelfinerna är populära publikmagneter i djurparker på grund av deras mottaglighet för utbildning och lekfulla akrobatik. Forskare i Ukraina räknade delfinerna år 2005 och fann att de var 9000 stycken. Det finns knappt några stora delfiner kvar i Svarta Havet, de kan bli över 25 år gamla och väga över 200 kg. De som finns kvar är mindre på 30 till 100 kilo. De finns 180 arter av fiskar i Svarta Havet bla tonfisk, multe, sill, ansjovis och stör. Är man inte intresserad av djurlivet kan man istället leka amatör arkeolog och leta efter de sjunkna försvarsmurarna som en gång omgärdade staden.

För dem som vill pröva på att dyka finns ett antal privatpersoner som erbjuder båt och dykutrustning. Djurlivet är rikt men sen sikten är för det mesta dålig och undervattenslivet är inte så färgglatt.
Om du vill ta ett månskensdopp så bli inte rädd om de varma vågorna är självlysande. Det är inga farliga utsläpp, bara fosforiscerande plankton som är helt ofarliga. Särskilt under augusti till september då växtplanktonen är på topp kan man se vågorna lysa i grönt på natten.

I nya Nessebar finns en långgrund strand med rätt att hissa Blå Flagg. Tröttnar man på de rofyllda, tysta stränderna i gamla Nessebar är det hit man ska söka sig. Här finns möjligheter att hyra vattenscoter, bananbåt eller windsurfingbräda. Här finns också färskvattenduschar, toaletter och badvakter. Den här stranden passar dem som söker fart och fläkt och aktiviteter på semestern.

Blir man hungrig finns det ett antal strandnära resturanger. Du kan naturligtvis köpa pizza och öl och äta på stranden, annars finns det många restauranger som serverar grillad fisk. Shopskasallad är en regional specialitet som du bör pröva på. Den görs på tomat, gurka olivolja och kuber av fetaost.

Skydda dig i solen

När man är utomlands, speciellt så långt söder om Sverige som Nessebar är det självklart viktigt att tänka på solskydd. Att välja rätt solskyddskräm med rätt spf för just din hud är även det essentiellt, allt för att du ska få ett så bra skydd som möjligt. Visst vill man bli brun men det betyder ju inte att man vill utsätta sig för de skadliga strålarna från solen. Därför är det alltid bra att skydda sig med solkräm. Vad ska man tänka på när man väljer solkräm då? Först och främst beror det ju på var man ska vara och är du här i Nessebar, solar och badar, njuter av semestern, ja då gäller det att skydda sig väl. Solen är extra stark vid vatten och mellan tolv på dagen och tre på eftermiddagen är den som starkast. Vill man ha en fin bränna men ändå skydda sig är det ett bra tips att börja med hög spf för att sedan sänka den efter hand. För att läsa mer om solkräm och spf är det bara att gå in på solkram.com här!

Vi rekommenderar
När du tröttnat på Bulgarien och allt vad detta land har att erbjuda så vill vi rekommendera ett besök,Riga i Lettland och den härliga och livliga staden Helsingfors i Finland.